
Duurzaamheid
De koffie is pas echt goed
als alles goed is
Van verbouwen
tot verpakken
Goede koffie gaat verder dan smaak. Zelfs verder dan een goede prijs voor de boeren. We geven onze boeren het vertrouwen en de zekerheid over onze afname. Daardoor kan er geïnvesteerd worden in goede, duurzame manier van verbouwen van de koffie.
Ook in onze branderij proberen we de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden. We maken o.a. gebruik van een gereviseerde koffiebrander, zonnepanelen, circulaire verpakkingen, hergebruik van grainpro en jutte koffiezakken.
Circulariteit in
de koffielanden
Duurzaamheid vinden wij eigenlijk niet zo’n mooi woord. Voor veel bedrijven betekent dit een “noodzakelijke kost” van zakendoen, maar het zou eigenlijk een integraal deel van de waardeketen moeten zijn. Wij analyseren onze eigen afvalstromen en waardestromen hier in de branderij, maar ook in de koffievelden. Onze partner Capricornio investeert bijvoorbeeld in waterefficiëntie (ze gebruiken i.p.v. de gebruikelijke 4 liter water per kg koffie, maar 0,4 liter door hun innovatieve verwerkingssystemen), ze geven jongeren met een criminele achtergrond een her-opleiding als koffieprofessional en zorgen voor slim behoud en herstel van de lokale natuur.
Koffie met een paspoort
Voor een private label met Specialty koffie kunnen we een QR-code verbinden aan een web based koffiepaspoort. In dit paspoort tref je alle informatie aan van de koffie, de herkomst, de samenstelling, informatie over de koffieboeren en nog veel meer.
Circulaire verpakkingen
We reduceren zoveel mogelijk afval door het aanbieden van koffie in een circulaire verpakking. Daarnaast werken we mee aan diverse een projecten om de jute koffiezakken en de grainpro plastic zakken ter recyclen. Bv door ze te sturen naar een dagopvang Lovestock om er (barista)schorten, kussens en andere creatieve dingen van te maken of door ze terug te sturen naar de producent voor hergebruik.
Een gereviseerde klassieker
We werken met de Probat UG22 uit 1963. Nog steeds de beste onder de koffiebranders. Deze oerdegelijke brander is geheel gereviseerd en aangepast met moderne technieken zoals aandrijfmotoren, warmtesensoren, een nieuw branderbed en een computersysteem om brandprofielen te bepalen.
De branderij en CO2 reductie
Sicirec Bolivia werkt nauw samen met meer dan 2.000 kleinschalige, inheemse boerenfamilies in de regio's rondom Santa Cruz, Cochabamba en Rurrenabaque in Bolivia. Hun doel is om deze boeren te ondersteunen bij de overstap naar duurzame agroforestry systemen, ook wel voedselbossen genoemd. Door essentiële training en apparatuur te verstrekken, helpen zij hen een alternatief te bieden voor traditionele landbouw en veeteelt, die vaak leiden tot ontbossing en milieuschade. In plaats daarvan richten zij zich op het creëren van diverse, veerkrachtige ecosystemen.
Het resultaat van deze aanpak is onze hoogwaardige Arabica specialty koffie, geteeld in voedselbossen die gecertificeerd CO2 vastleggen. Dit betekent dat onze koffie niet alleen natuurlijk wordt geteeld, maar ook klimaatpositief is dankzij hun agroforestry systemen. Door middel van Carbon Insetting kunnen partners binnen hun eigen toeleveringsketen CO2-uitstoot vastleggen door onze klimaatvriendelijke projecten te ondersteunen, zoals het planten van bomen in Bolivia. Hierdoor ontstaat een directe positieve impact op het klimaat die nauw verbonden is met hun product of dienst. Dit maakt iedere kop koffie die je drinkt een stap richting een duurzamere toekomst.

Je eigen merk koffie?
Get in touch.
We komen graag bij je langs om jouw wensen te bespreken, maar je bent ook van harte welkom op onze branderij voor een rondleiding of tasting sessie.